Endelig en kantinevogn til Haderslev

Den første Kuf-vogn i mange år er kommet til Haderslev.

”Vi har den bedste ”KUF-vogn” i hele Danmark”, fortæller soldaterhjemsleder Anne Dorthe Bøjgård Nielsen fra Haderslev. Siden 2012 har hun kørt rundt i sin lille private bil med forfriskninger til de hårdtarbejdende soldater ude i øvelsesområderne. Men nu er det lykkedes at samle penge ind til indkøb af varebilen, som kører ud til soldaterne i øvelsesterrænnet. I soldatermunde hedder den ”KUF-vognen”, fordi det er KFUM’s Soldaterhjemmets bil.

Soldaternes bil

”Vi har altid et tæt samarbejde med kasernen. Soldaterne har virkelig grebet ejerskabet om deres egen kuf-vogn. F.eks. har de været med til at samle flaskepant ind til bilen. Vi har haft et indsamlingsbarometer på soldaterhjemmet, så de kunne følge med i hvor langt vi er kommet. Nu er der indsamlet over 200.000kr. ind. Det er SÅ flot” fortæller Anne Dorthe Bøjgaard Nielsen. Der har været mange private gaver og sidste års uddeling gav en check fra Nr. Ragnstrup Y´s Mens klub ved Toftlund på 40.000 kr.

Poul Nissen fra Nr. Rangstrup Y´s Mens klub har selv været ansat på et soldaterhjem og han kunne overrække Anne Dorthe og KFUM’s Soldaterhjem i Haderslev 40.000 kr. til hjemmets såkaldte ”Kufbil”. Den 29. november 2022 uddeler Nr. Ragnstrup Y’smens Club igen penge og KFUM’s Soldaterhjem vil være repræsenteret – måske kommer Kuf-vognen også med.

”Bilen er også blevet indviet på kasernen, hvor vi også fik klistermærker fra de forskellige delinger” fortæller Anne Dorthe og fremhæver soldaternes følelse af at det er deres ”egen bil” ved at de har være med til at skaffe penge til den. Soldaterhjemslederen fremhæver også de mange private gaver og giver som eksempel Ellen Margrethe Andersen på 83 der gav blomsterne fra hendes mands begravelse til kufvognen – de gav 15.000 kr. Hun og hendes mand har været medlemmer af KFUM’s Soldatermission og altså soldatervenner i 60 år.

Danmarks flotteste

”Vi har købt en tidligere VVS Ford Transit, og så har jeg været på roadtrip rundt til de andre  soldaterhjem, for at få de bedste ideer og erfaringer med  fra mine kollegers biler. Hvilken grill vi skulle have, hvordan hylderne skulle sættes op og hvad god arbejdshøjde vil være. En frivillig Preben Møller har indrettet Forden med grill, reoler og beklædning, så vi nu har Danmarks flotteste KUF-bil i Haderslev,” beretter den stolte soldaterhjemsleder. Og så smiler hun lidt over at soldaterne har givet hende lov til at kigge ned på dem. ”Vi snakkede om at stille en stol ind, som man kan sidde på når man ekspederer, men soldaterne blev enige om at det er ok at Kuf-mor ‘kigger ned på os!’”

Indstil skydningen

Det er altid med kort varsel, Anne Dorte bliver sendt ud. ”Soldaterne bliver så glade, når jeg kommer ud med kufbilen. Det giver dem et lækkert afbræk i hverdagen, og at de kan få noget varmt at spise i stedet for en kedelig madpakke”, fortæller Anne Dorthe Bøjgård Nielsen, og afslører, at soldater spiser godt med kage i felten. Det der gør soldater glade er en varm Cocio på en kold vinterdag eller en is på en varm sommerdag – det kan man ikke have med i madpakken. Bare i sidste uge kom soldaterne løbende og fortalte at de havde talt om Kuf-mor kom. De havde levet af feltrationer en hel uge og jeg kom helt uanmeldt.

”Den aften var de heldige at få gratis kage, der blev givet af fritidsudvalget” smiler soldaterhjemslederen, og slutter: ”Det er bare fantastisk at have en vogn, hvor vi kan have tingene i. Denne uge er jeg så heldig at det er planlagt at vi skulle have 3 aftner, hvor kufbilen skal ud med aftensmad + kage til de værnepligtiges aftenskydning på Vesterskov skydebane. Det var superhyggeligt og kasernen gav jo kagen”.

Proppet Polo

Anne Dorthe Bøjgård Nielsen har også været soldaterhjemsleder i Sønderborg. ”Jeg startede med at køre Kufbil i 2012 – i starten var det en privat Peugeot ”Soldaterne kaldte den ”minipanser pergauen”, når jeg kom drønende ud i skydeterrænet. Siden jeg i 2020 kom til Haderslev, har jeg kørt ud i min lille polo. Det krævede at man kunne pakke bilen på en bestemt måde” fortæller soldaterhjemslederen fra Haderslev. Jeg har haft mange gode oplevelser med soldaterne i felten. Vi har spillet banko ved bålet om aftenen med pandelamper i snevejr og været ude med fødseldagslagkage i felten. Det er sådan noget, der betyder noget – det gør en forskel.”

”Jeg kunne klappe et lille bord ud fra bagagerummet, hvor sodavandene stod på en helt bestemt måde, for at kunne være der. Soldaterne spurgte flere gange om at hjælpe mig, men det kunne de ikke, for det var kun mig, der kendte systemet. Og der var IKKE plads til gæster, for alt var pakket i detaljer. Så hold op hvor er det dejligt at få så god plads i den nye kufvogn. Det blev nogle helt andre forhold,” fortæller Anne Dorthe. ”Jeg glæder mig til at køre ud og få mange gode oplevelser med soldaterne, for nu er der nye muligheder. Jeg er taknemlig for at folk støtter vores arbejde. Det er rigtig stort.”