Soldaterhjemsleder Kjeld Nørgaard takker af

I 44 år har Kjeld Nørgaard bragt evangeliet til soldater i Danmark på KFUM’s Soldaterhjem. Til november går han på pension: “Jeg har haft en fantastisk tjeneste i KFUM’s Soldatermission.”

Soldaterhjemsleder Kjeld Nørgaard sammen med det sidste hold værnepligtige, som han fik lov til at holde velkomstfest for på KFUM’s Soldaterhjem i Oksbøl.

Jeg har haft en fantastisk tjeneste i KFUM’s Soldatermission

Artikel af Anette Ingemansen

Lidt før der er andagt og banko på soldaterhjemmet på Oksbøl Kaserne en aften i slutningen af maj, er nogle af de værnepligtige hurtige i replikken, da de får det spontane spørgsmål, hvor mange stjerner de ville give deres “Kuffar”, soldaterhjemsleder Kjeld Nørgaard, hvis ti er det bedste. De svarer samstemmende med store smil: “Ti stjerner.”

Én af dem, Mathilde Skadberg, sætter flere ord på: “Jeg synes, at det er en fed måde, som Kjeld er på. Jeg oplever ham meget nærværende. Det er stærkt, at han bruger tid på at fortælle os, hvad kristendommen egentlig handler om. Det hjælper mig bedre til at forstå meningen med det.” Hun er rigtig glad for det felttestamente, hun har fået.

Kjeld Nørgaard. Soldaterhjem banko
Både Kjeld Nørgaard og de værnepligtige nyder fællesskabet på soldaterhjemmet i Oksbøl, som Kjeld har sat rammen om 2001-2024.

Kjeld Nørgaard fremhæver det væsentlige i, at Soldatermissionen har felttestamenter, som han kan give til soldaterne. De ligger også fremme på soldaterhjemmet, så soldaterne selv kan tage dem.

“Det er en stor ting, når soldaterne tager imod et felttestamente og læser i det,” fortæller Kjeld Nørgaard, der har været soldaterhjemsleder i 44 år, forskellige steder i landet.

Foretrækker soldaterfællesskabet

Kjelds introduktion til Soldatermissionen begyndte som 7-årig dreng, da han gik rundt i barndomsbyen Ravnstrup, nær Viborg og solgte lodsedler for Soldatermissionen. “Jeg fik en stak lodsedler af min far, som jeg gik rundt med,” siger Kjeld. Han blev hurtigt kendt som en kvik sælger og var altid god for en snak. Det siger noget om hans personlighed.

”Jeg har det rigtig godt blandt mine medarbejdere og soldaterne og det fantastiske fællesskab, det giver,” forklarer Kjeld, der trives med at have mange bolde i luften og være omstillingsparat. Det er nødvendigt på Oksbøl Kaserne, der på grund af det store øvelsesterræn er den største træningskaserne i landet.

“Vi er vist det mest besøgte soldaterhjem med omkring 50.000 ekspeditioner om året,” fortæller soldaterhjemslederen.

Kjeld Nørgaard modtager medalje af forsvarschefen
Kjeld Nørgaard blev fejret ved en stor afskedsreception fredag den 23. august. Mere end 300 soldatervenner, kollegaer, soldater og værnepligtige takkede ham for hans store bidrag. Oberst Michael A. Villumsen overrakte på vegne af forsvarschefen Forsvarets Medalje for Fortjenstfuld Indsats til en rørt og overrasket Kjeld.
Sang og hygge på kuffen
Man hører dagligt sang og musik på soldaterhjemmet i Oksbøl – både det planlagte og spontane.
Aftensang på soldaterhjemmet inden banko.
Kjeld leder aftensang på soldaterhjemmet inden banko.

Mange samtaler om liv og tro

Sammen med volontørerne gør Kjeld alt for, at soldaterhjemmet skal være et hyggeligt frirum for danske og internationale soldater, hvor de føler sig godt hjemme. Han nyder at holde andagt og aftensang med dem.

“Jeg sætter stor pris på de mange forskellige samtaler om liv og tro, som fællesskabet med soldaterne kaster af sig. Det er både på soldaterhjemmet og ude på skydebanerne,” forklarer soldaterhjemslederen, der gennem årene har øst af den bibelske og menneskelige ballast, han fik fra ophold på Indre Missions Højskole i Børkop og Luthersk Missions Højskole i Hillerød.

Soldaterhjemslederen aftjente sin værnepligt ved Artilleriregimentet, som dengang hørte hjemme på Skive Kaserne. Nu er det placeret i Oksbøl.

“Det er lidt, som om ringen sluttes,” funderer Kjeld.

Han kunne ikke ignorere kaldet

I forbindelse med værnepligten blev han prikket to gange af samme soldaterhjemsleder, om han ikke skulle søge tjeneste i Soldatermissionen.

“Jeg oplever, at det har været Guds kald og hans plan med mit liv,” understreger soldaterhjemslederen.

“Det har været en utrolig spændende og rig tjeneste, hvor jeg har fået lov at bringe det kristne vidnesbyrd til soldaterne, med hjerte, mund og hænder i en aktiv hverdag. Gennem årene har jeg haft et fantastisk samarbejde med 260 volontører og med soldatervennerne,” siger Kjeld, der også fremhæver det daglige spise- og andagtssamvær med medarbejderne.

En glad Kjeld Nørgaard ved sin afskedsreception på KFUM’s Soldaterhjem i Oksbøl den 23. august 2024.
Om Kjeld Nørgaard

Oprindelig uddannet landmand
1979: Assistent på KFUM’s Soldaterhjem i Sandholm
1980-1981: Leder af soldaterhjemmet i Avedøre
1981-1995: Leder af soldaterhjemmet i Jonstrup
1995-2000: Leder af soldaterhjemmet i Viborg
2001-2024: Leder af soldaterhjemmet i Oksbøl (nyt soldaterhjem opført i 2007)

Glæde med udfordringer

“Stilletiden med Gud giver mig styrke til hver dag,” forklarer Kjeld.

“Jeg har alle dage været glad for min tjeneste. Jeg husker ikke en eneste dag, hvor jeg har været ked af, at jeg skulle på arbejde. Jeg tror, at det skyldes, vi som kristne har grundglæden i Gud. Han giver os det vi skal bruge, dag for dag”

“Der har været nogle få perioder, hvor jeg har manglet volontører. Det var især svært lige efter coronaen at få fat i nogen, og det sled lidt ekstra,” indrømmer Kjeld, der fremhæver bibelverset fra Filipperbrevet 4,4-7, som altid har fulgt ham, og som han har givet alle volontører ved afslutningen af deres tjeneste.

Opgaver i fremtiden

Det er også det vers, Kjeld holder en aftenandagt om for de værnepligtige denne aften i maj, nogle få dage før en del af dem stopper. De bliver dog ikke sendt ud i den store verden uden en god omgang banko, som er et af Soldatermissionens varemærker.

Kjeld er i sit es, når han med højt humør råber numre op, og soldater lidt efter råber “banko ”og får lækre gevinster.

Snart er det sidste gang, han synger bankosangen som soldaterhjemsleder.

“Jeg ser frem til min pensionisttilværelse, hvor jeg får en anden hverdag, men jeg er klar til den. Jeg tænker, at jeg med min store erfaring i KFUM´s Soldatermission fortsat kan være til lidt nytte, for den har en stor plads,” siger Kjeld.

KFUM’s Soldaterhjem i Oksbøl
oksbøl kaserne 2024

500 soldater

150 værnepligtige

Stor øvelsesaktivitet

Som afløser for Kjeld på soldaterhjemmet i Oksbøl, begynder Thomas og Trine Jakobsen som soldaterhjemsledere til november, når de kommer tilbage fra Letland, hvor de lige nu laver soldaterhjem for de udsendte danske soldater. Kjeld Nørgaard går på pension ved udgangen af november 2024.