Medaljer til KFUM’s Soldatermission

Hvert år den 29. maj fejres Peacekeepers Day på Kastellet i København. Danmarks Veteraner og mange andre samles for at fejre de danske soldater og redningsfolk, der har været udsendt for Danmark til verdens brændpunkter. Højtideligheden holdtes ved mindesmærket for de danske faldne på Kastellet i København.

private billeder

Den 29. maj er Peacekeepers Day og Danmarks Veteraner, KFUM’s Soldatermission og flere andre fejrede dagen på Kastellet i København. En fantastisk dag med 400 gæster og medaljemodtagere og alle Danmarks Veteraners lokalforeningers faner samlet – fra Grønland over Færøerne til Sønderjylland.

Vejret var strålende indtil kl. 11.58, da H.K.H. Kronprins Frederik steg ud af bilen. Her faldt de første dråber og de faldt i en lille time, indtil solen igen brød frem.

Billeder af Monica Bell Sass, Kastellet

Dagen startede med kransenedlæggelse ved De Blå Baretters Mindesten og derefter gennemførelse af parade ved Monument for Danmarks Internationale Indsats efter 1948. Her nævnes alle de danske soldater, der siden 1948 er faldet i danske tjeneste i udlandet. Teksten på mindesmærket minder os om vigtigheden af fredsbevarende styrkers indsats: En tid, et sted, et menneske.

I forbindelse med paraden blev der holdt tale af formanden for Danmarks Veteraner og Forsvarschefen samt lagt kranse og tildelt medaljer.

Billeder af Monica Bell Sass, Kastellet

H.K.H. Kronprinsen deltog som æresgæst og modtog selv ”The Board of the Nordic Veterans Medal of Honour” i guld. Efterfølgende overrakte Hans Kongelige Højhed samme medalje i både guld, sølv og bronze til udvalgte inviterede gæster. Soldaterhjemsleder Anne Dorthe Bøjgaard Nielsen og bestyrelsesformand, provst og tidligere flyverpræst Ole Rasmussen modtog begge Nordic Veterans Medal of Honour i bronze fra H.K.H kronprinsen Frederik. Medaljen blev givet til Anne Dorthe som tak for hendes lokale indsats for veteraner og for hendes udsendelser for KFUM til Bosnien, Kosovo, Afghanistan og Irak. Formanden for Fonden KFUM’s Soldatermission fik medaljen som tak for Soldatermissionens indsats på veteranområdet og hans mange udsendelser gennem Flyvevåbnet. Det blev en minderig dag, som modtagerne efter eget udsagn sent vil glemme. Modtagerne havde hver noget familie med og generalsekretær i KFUM’s Soldatermission, Per Møller Henriksen, og frue Merete var også med på Kastellet, hvor også Per Møller Henriksen lagde på vegne af KFUM’s Soldatermission en krans ved monumentet.

Billeder af Monica Bell Sass, Kastellet

Peacekeepers Day er blevet lagt netop denne dato til minde om den første fredsbevarende mission i 1948. De første FN-observatører blev indsat i en nyoprettet fredsbevarende mission i Israel den 29. maj 1948. Observatørmissionen fik navnet UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization). Efterfølgende er det blevet til mange missioner rundt om i verdens brændpunkter. En indsats som også danske soldater i høj grad har været en del af. Derfor er det også naturligt at danskerne og danske veteraner har taget dagen til sig.

Dagen bliver fejret som United Nations Internationale Day of UN Peacekeepers over alt i verden – I Danmark under navnet Peacekeepers Day. I år fejredes dagen flere steder i landet selvom den største fest var på Kastellet.

Omkring 50.000 danske soldater har siden 1948 været udsendt i omkring 30 FN-missioner i Europa, Mellemøsten, Asien og Afrika. Danske soldater har været udsendt som både ubevæbnede observatører og med større eller mindre danske troppebidrag.

Billeder af Monica Bell Sass, Kastellet