Årsmøde med fokus på soldaterhjemsarbejdet

Ved KFUM’s Soldatermissions årsmøde 2024 i Aalborg samledes over 200 soldatervenner og samarbejdspartnere om et stærkt fællesskab for arbejdet på KFUM’s Soldaterhjem, Orlogshjem og Beredskabshjem.

Efter en højtidelig altergangsgudstjeneste i Nr. Uttrup Kirke foregik årsmødet på Nr. Uttrup Kaserne i Aalborg. I år har KFUM’s Soldatermission drevet soldaterhjem i 135 år – og selvom det ikke er et ’pænt’ rundt jubilæum, gav det anledning til at dykke ned i soldaterhjemmenes historiske udvikling og status på arbejdet i dag. Med gæster på scenen og videohilsner fra bl.a. chefen for hæren, direktøren i Beredskabsstyrelsen og forsvarsministeren, præsenterede generalsekretær Per Møller Henriksen og soldaterhjems- og projektleder Filip Hove Kristensen ved eftermiddagsmødet et billede af et soldaterhjemsarbejde i konstant udvikling i forlængelse af samfundsudviklingen, men med konstant fokus på kerneopgaven; at forkynde det kristne budskab i ord og handling for soldater, veteraner og pårørende.

Årsmødet 2024 den 28. september i Nr. Uttrup Kaserne i Aalborg.
Årsmødet 2024 den 28. september i Nr. Uttrup Kaserne i Aalborg.
Årsmøde 2024 gudstjeneste
Ved festgudstjenesten prædiker formand provst Ole Rasmussen over gæstfrihedens vidnesbyrd i Bibelen: Vi skal åbne døren for alle dem, der kommer til os.
Oberst Susanne Lund fortæller om samarbejdet mellem Forsvaret og KFUM’s Soldatermission og peger på, hvordan der også er brug for dette i fremtiden.

Oberst: Soldaterhjemmene får en nøglerolle også i fremtiden

Chefen for Trænregimentet, der holder til på Nr. Uttrup Kaserne, oberst Susanne Lund holdt et kort foredrag om den aktuelle udvikling i Forsvaret. Den kommende nye værnepligtsmodel betyder mange flere værnepligtige og flere af disse, der ikke er frivillige, som alle i dag. Her peger obersten på, at soldaterhjemmene får en nøglerolle i at være med til at sikre, at soldaterne har det godt og kommer gennem værnepligten med stærke venskaber og egenskaber: ”Kuffen er et godt sted at komme, lige meget hvad man tror på. I har en medmenneskelighed og varme, som vi sammen skal lære de unge mennesker,” fortæller obersten. I det kommende nummer af Soldatervennen kan du læse mere om oberstens foredrag.

Deltager: Glæden og stoltheden er stærk

Andreas Bryld Hansen, Vejle, deltog i år for første gang i KFUM’s Soldatermissions årsmøde. Han er aktiv i den lokale soldatervennekreds, og da en soldaterven spurgte, om han ville med til årsmødet i Aalborg, sagde han straks ja. Han glæder sig over at have været med i år: “Årsmødet gav et fantastisk indblik i det vigtige arbejde, Soldatermissionen står i. Jeg bed særligt mærke i den store opbakning, der var til arbejdet fra forsvarets personale. Det har været en fantastisk dag, som også giver et godt rygstød til det fremtidige arbejde lokalt i kredsen,” fortæller Andreas Bryld Hansen, der også peger på, at dagen gav ham en følelse af nærvær, glæde og stolthed over KFUM’s Soldatermissions arbejde.

Andreas Bryld Hansen
Andreas Bryld Hansen glædede sig over at deltage i årsmødet for første gang.

For Andreas Bryld Hansen er det vigtigt, at KFUM’s Soldaterhjem fungerer som fristeder for soldaterne, hvor de kan slappe helt af, og hvor de kan høre ord fra Bibelen: “Jeg er sikker på, at andagterne og fællessangene er med til at fylde soldaternes sind med noget positivt og indholdsrigt, som de kan bruge i deres liv som soldater eller senere gennem livet. Jeg tror på Guds ledelse i det arbejde,” siger Andreas Bryld Hansen.

Glad stemning og stærkt fællesskab hos deltagerne ved årsmødet 2024.
Glad stemning og stærkt fællesskab hos deltagerne ved årsmødet 2024.

Stor ros og anerkendelse til Kjeld og Per

To afgående store personligheder i KFUM’s Soldatermission delte nogle af deres stærkeste oplevelser fra deres arbejde ved årsmødet. Kjeld Nørgaard, der stopper som soldaterhjemsleder til november efter 45 år, delte bl.a. en historie fra en tidligere soldat, der kom til tro efter en tragisk hændelse. Han udtrykte også sin taknemmelighed for alle de gange, han har fået lov til at sige velkommen til soldaterne, fx ved de festlige velkomstfester, og for alle de soldatervenner, der trofast har bakket ham om gennem alle årene: ”Soldatervennernes opbakning har betydet alt. Jeg havde ikke været leder i alle disse år uden deres støtte, samarbejde og fællesskab,” siger Kjeld Nørgaard fra scenen, lige inden generalsekretær Per Møller Henriksen kommer op og kan overrække ham den kongelige belønningsmedalje med krone på vegne af H.M. Kongen, til stående bifald fra forsamlingen.

En anden, der også modtog stående bifald fra årsmødeforsamlingen, var generalsekretær Per Møller Henriksen. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen havde i anledningen af årsmødet sendt en videohilsen til KFUM’s Soldatermission, hvor han udtrykte stor ros og respekt for arbejdet. Han sluttede af med en særlig hilsen og tak til den afgående generalsekretær for hans store indsats for soldater og veteraner gennem mange år. Chefen for Veterancentret, oberst Kim Simonsen, rettede også en særlig tak til generalsekretæren i sin hilsen fra scenen på årsmødet: ”Dit engagement og din dedikation påkalder sig den største respekt. Tak for alt, du har gjort,” lød det fra obersten.

Årsgaveindsamling: Tak for den generøse støtte

Hvert år samles der ind til arbejdet i KFUM’s Soldatermission ved årsmødet. De frivillige gaver er afgørende for arbejdet i KFUM’s Soldatermission, særligt i år, hvor vi på nuværende tidspunkt ser ind i et underskud på ca. en halv mio. kr. Tak for de gaver, der blev givet ved årsmødets kollekt og lotteri! Du kan stadig nå at give en gave på MobilePay nr. 60727 eller via formularen her. Tak for din støtte!