Et nyt år på KFUM’s Soldaterhjem i Vordingborg

Af Helle Frimann Hansen

Et år er gået med mig som ny soldaterhjemsleder i Vordingborg. Et soldaterhjem er et hjem. Det er også garanten for den gode samtale i trygge omgivelser, der binder bånd mellem soldater, værnepligtige, veteraner og byens borgere. Et soldaterhjem skal netop bidrage til at forpligte os på hinanden, da vi alle har et ansvar for de soldater, vi sender ud for at forsvare vores land.

Da jeg tiltrådte, fandtes allerede en gruppe veteraner, der mødes hver onsdag eftermiddag. De deltager efterfølgende i fællesspisningen på soldaterhjemmet. Her kan byens borgere også melde sig til. Ind imellem har vi også foredrag efter fællesspisningen. Vi har bl.a. haft besøg af veteraner, der har fortalt om deres udsendelser i krigszoner, og de personlige omkostninger, der kan have været forbundet med det. I efteråret har vi haft fornøjelsen af tidl. oberst Lars R Møller, der talte om veteranpolitik, folketingspolitiker Søren Espersen, der talte om forsvarets situation i en krigstid, og forfatter Birgithe Kosovic, der fortalte om Eric Scavenius og samarbejdspolitikken. Et nyt samarbejde mellem biblioteket og Sct. Georgs Gildet i Vordingborg, som er bruger af huset, giver os mulighed for at invitere en foredragsholder, der koster lidt, en gang imellem.

Foredrag (tv), fællesspisning (herover) og julegudstjeneste er nogle af de tiltag Helle har arbejdet med.

Vi har et velsyngende veterankor på soldaterhjemmet, og vi har haft besøg af veteraner fra Guldborgsund kommune til julefrokost og har holdt julegudstjeneste for veteraner og deres familier i Vordingborg kirke – et godt samarbejde med den lokale kirke er guld værd. Jeg er også som repræsentant for veteraner i KFUM kommet med i Udsatterådet i Vordingborg kommune. I det hele taget er mit fokus meget på veteraner.

De værnepligtige bruger naturligvis også soldaterhjemmet, ikke mindst søndag aften. Vi har en del vegetarer, der har bestilt aftensmad til søndag aften, for at blive klar til ugens udfordringer. Vi er blevet en slags eksperter i indonesisk nudelsuppe, indisk dahl med fladbrød og bønnegryder med humus eller avokadomos. Prøv at servere det for veteranerne til fællesspisning om onsdagen. Der var blevet oprør! Men der blæser nye vinde. Flere og flere værnepligtige bliver vegetarer.