Soldaterhjemsledere sat på prøve

”Hjorth – HJOOORTH – du er ude af takt igen”! Kursusleder Schøns stemme lyder endnu engang, mens vi otte fra Soldatermissionen er på vej i nogenlunde takt over til depotet for at aflevere vores udstyr. ”Undskyld Hr. Schøn, det er fordi, jeg er venstrehåndet”! Vi fornemmer et lille smil på læben og et glimt i øjet, ikke det svar han plejer at høre fra folk ved forsvaret.

I uge 47 var vi otte fra Soldatermissionen på Civil Militær Grundkursus på Aalborg kaserne, forkortet CIVMIL.  Her fik vi en smagsprøve på forskellige færdigheder og et indblik i soldatens hverdag, lige fra våbenhåndtering til førstehjælp og ikke mindst alle forsvarets forkortelser, M10, HBU, UMAK, CBRN osv.

Første dag startede faktisk med et CBRN kursus, oversat til hverdagsdansk, et kursus i Chemical, Biological, Radiological and Nuclear. Her fik vi lidt basisviden, hvorefter vi blev iført gasmasker og lukket ind i et gaskammer, en meget speciel oplevelse. Flere af os fik også ”smagt” lidt på tåregassen, ubehageligt.

Sidst på ugen blev det til en tur i felten, udstyret med fuld oppakning, ansigtssløring og bidende novemberkulde. I skoven blev vi mødt af soldat Dahl, han stod iført t-shirt. Afsted i skoven, vi fik slået lejr, lavet toilet, nedkæmpet fjenden om natten i spredt formation og lavet shelters til natten af en teltdug. Hvor kan sådan en feltration med boller i karry gøre lykke, lige der midt i den iskolde skov, og hvor bliver man bare glad, når Kuf-vognen kigger forbi. Det giver virkelig respekt for soldatens arbejde, når man selv har ”smagt” på soldatens virkelighed.

Vi kom heldigvis alle godt tilbage til kasernen, hvor de ansatte hurtigt bemærkede, at vi måtte være folk udefra, når de så os. De smilede lidt. En af de ansatte spurgte; ”hvem er I..”? Vi svarede, at vi kom fra ”Kuffen”. Hvortil han sagde, ”Sådan, godt gået – I er jo rygraden i det danske forsvar”! Kursusleder Schøn nikkede anerkendende, så ingen af os var i tvivl om, at respekten var gensidig. Fantastisk lærerig uge og dejligt at være sammen med kollegaerne ”i felten”.