40 års jubilæum som soldaterhjemsleder

Kjeld Nørgaard, Oksbøl, havde 1. december 2020 40 års jubilæum som leder af KFUM’s Soldaterhjem.

Gennem de seneste 20 år har Kjeld været leder på KFUM’s Soldaterhjem i Oksbøl, der dagligt har 200-300 besøg. Gennem alle årene har Kjeld oplevet det som en meningsfuld opgave og en vigtig mission.

Kjeld er uddannet landmand, født og opvokset i Ravnstrup ved Viborg. Da Kjeld i 1980 blev assistent på KFUM’s Soldaterhjem i Sandholm fik han for alvor øjnene op for, hvordan hjemlige rammer kan være et godt udgangspunkt for at dele det kristne evangelium med soldater. Fra 1980-81 var Kjeld leder af KFUM’s Soldaterhjem i Avedøre og fra 1981-1995 havde Kjeld samme rolle på KFUM’s Soldaterhjem i Jonstrup. Her var soldaterhjemslederen blandt andet håndboldtræner for et hold soldater, der jævnligt dystede mod tilsvarende hold fra KFUM’s Soldaterhjem i Værløse. Årligt var der et stort loppemarked med entré på 5,- kr. som gav et pænt beløb til soldaterhjemsarbejdet.

I 1995 lukkede lejren i Jonstrup og KFUM’s Soldaterhjem der. Kjeld flyttede til hjemegnen for at overtage KFUM’s Soldaterhjem i Viborg. Her var der blandt andet et stort adventsmarked, som gav et pænt overskud til KFUM’s Soldaterhjem. Da Viborg Kaserne lukkede i 2000 havde Kjeld en kort pause fra soldaterhjemsarbejdet før han i 2001 overtog ledelsen af KFUM’s Soldaterhjem i Oksbøl. De mange soldater i Oksbøl giver ofte meget stor travlhed på KFUM’s Soldaterhjem. Soldaterhjemmet var meget slidt før Kjeld i 2007 stod for at bygge et helt nyt soldaterhjem, der ligger midt inde på kasernen. Udover selve soldaterhjemmet kører kantinevognen ofte rundt i øvelsesterrænet for at møde soldaterne på deres hjemmebane samt sælge friske forsyninger. Hver sommer står Kjeld i spidsen for salg af mad og drikkevarer til Åben Hede arrangement med mange tusinde besøgende.

På trods af karrierens store begivenheder fremhæver soldaterhjemslederen det daglige arbejde: ”Fællesskabet og samarbejdet med medarbejderne, kolleger og soldater har været den største oplevelse for mig”, fortæller Kjeld, der mener at have fundet hans plads i livet. ”I 40 år har jeg været drevet af at dele evangeliet. Troens frø plantes, og nogle gange oplever man, at det lykkes”. Fællessang og aftenandagt er et af de steder, hvor der sættes ord på den kristne tro, der driver arbejdet. Men for Kjeld kan det også være en andagt at møde soldaterne med kantinevognen.

Gennem årene har Kjeld ansat 250 medarbejdere. De fleste er unge mennesker, der har arbejdet på soldaterhjemmet et år for at blive godt rustet til videre uddannelse.

Reception udsat

På grund af coronasituationen er jubilæumsreception udsat til fredag 27. august kl. 12.00  –  16.00 2021, hvor det samtidig markeres, at Kjeld har 20 års jubilæum som leder af KFUM’s Soldaterhjem i Oksbøl. Her er alle meget velkommen til at fejre begge jubilæer. 

Læs mere

I seneste nummer af Soldatervennen var der en længere jubilæumsartikel. Klik her for at læse artiklen