Forsvarsminister hylder jubilæum ved årsmøde 2023

Se glimt fra årsmødet, der fejrede 25-års jubilæet for KFUM’s Soldaterhjem ved de internationale missioner og samledes om fællesskab og glæde ved arbejdet for soldater, veteraner og deres pårørende.

KFUM’s Soldatermission afholdt den 30. september årsmøde i Slagelse med deltagelse af forsvarsminister Troels Lund Poulsen, repræsentanter fra forsvaret og øvrige samarbejdspartnere og naturligvis en flot repræsentation af vores medlemmer fra hele landet.

Formand Ole Rasmussen prædiker ved festgudstjenesten i Sct. Mikkels Kirke, der markerede startskuddet for årsmødet.
Formand Ole Rasmussen prædiker ved festgudstjenesten, der markerede startskuddet for årsmødet.

Årsmødet 2023 begyndte med en festlig gudstjeneste i Sct. Mikkels Kirke i Slagelse. Formand for KFUM’s Soldatermission, Ole Rasmussen, prædikede over “Soldatens Bøn.” Han mindede os om, at vi med bønnen ikke beder for våben eller krig, men for de soldater, der står midt i krigen. Ole Rasmussen afsluttede prædikenen med at illustrere, hvordan velsignelsesordene i kirken, hvor man slår korsets tegn foran sig, minder os om at tage imod håbet fra Gud og give det videre. “Håbet om, at Gud vil være med os, bære os og give os fred. Det håb må vi give videre til soldaterne i felten”, sagde Ole Rasmussen.

Forsvarsministeren hylder jubilæet

Ved eftermiddagsprogrammet deltog forsvarsminister Troels Lund Poulsen med en tale i anledningen af 25-års jubilæet. Forsvarsministeren havde personligt besøgt KFUM’s Soldaterhjem i Irak og Afghanistan og delte sine indtryk af, hvor vigtigt det er at have steder, hvor man kan være sammen på en anden måde, og hvilken glæde man kunne se, det havde for de udsendte.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen hylder KFUM's Soldaterhjem i udlandet
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen taler fra scenen ved årsmødet på Gardehusarregimentet.

Selvom han ikke afslørede detaljer om en kommende værnepligtsmodel, påpegede han soldaterhjemmenes betydning: “De vil have endnu større betydning, hvis værnepligten forlænges, fordi de giver de værnepligtige et frirum”. Forsvarsministeren benyttede lejligheden til at takke KFUM’s Soldatermission for deres store indsats i dansk forsvar og deres store engagement: “Det betyder rigtig meget at have ildsjæle som jer, der er med til at understøtte dansk forsvar. Tak for det”! lød det fra forsvarsministeren.

Både sorg og glæde har plads på kuffen

Blandt de øvrige gæster på scenen var også oberst Jørn Christensen, chef for Gardehusarregimentet, der delte et rørende minde fra en udsendelse til Afghanistan, hvor de var samlet på kuffen efter de havde mistet en dansk soldat. Obersten beskrev, hvordan de delte en dyb sorg, men samtidig følte støtten og sammenholdet som en styrke imellem dem, der ville hjælpe dem gennem sorgprocessen. ”Det vil jeg aldrig nogensinde glemme,” afsluttede obersten.

Opsøgende rådgiver Preben Gerhard, Veterancentret, og oberst Jørn Christensen, chef for Gardehusarregimentet, deler deres oplevelser af betydning af KFUM's Soldaterhjem ved de internationale missioner.
Opsøgende rådgiver Preben Gerhard, Veterancentret, og oberst Jørn Christensen, chef for Gardehusarregimentet, deler deres oplevelser af betydning af KFUM’s Soldaterhjem ved de internationale missioner.
25 år med Kuffen ved de danske udsendelser. Hør hvad tidligere ledere og repræsentanter fra forsvaret siger om KFUM’s Soldaterhjem på mission i anledningen af markeringen af jubilæet ved årsmødet.

Kirkens forlængede arm ind i soldaterlivet

I festtalen ved årsmødet 2023 blev begrebet ‘hjem’ udforsket af Henrik Nymann Eriksen, rektor på Dansk Bibel Institut. Han fremhævede, at i et hjem kan man være sig selv, forudsat at man føler sig tryg sammen med dem, man deler det med. Dette skaber ærlighed og giver mulighed for at vise sårbarhed. Soldaterhjemmene byder netop ind med denne følelse, når soldaterne er langt væk fra deres eget hjem.

“Gæstfrihed er, når man åbner sit hjem for dem udenfor. Soldaterne kan opleve den åbne dør tæt på deres daglige liv. Men også en åben hjertedør,”

forklarede Henrik Nymann Eriksen.

Han fremhævede, hvordan kristendommen kan beskrives som Guds gæstfrihed: “Den, der kommer til mig, vil jeg aldrig vise bort”, sagde Jesus (Johs. 6,37). “Soldaterhjemmene afspejler Guds store gæstfrihed. Guds åbne hjem midt i soldaterverdenen. I kød og blod. Med bøf og kaffe”, afsluttede han sin tankevækkende tale. På soldaterhjemmene bringes kirken til soldaterne på deres egen hjemmebane.

Oberst Kim Simonsen, Veterancentret, taler ved årsmødet for KFUM's Soldatermission.
Oberst Kim Simonsen, chef for Veterancentret i sin hilsen ved årsmødet:
Kuffen er blevet et fristed og en tryg base allerede fra første gang, man trækker i uniform. Man kan se de store smil på soldaterne, når de genkender kuffen i missionsområdet. Det er et lille stykke hjem, der flytter med ud i verden, hvor der er brug for forsvarets indsats. Det er menneskene bag, der gør soldaterhjemmene til et hjem. Det er jer, der gør, at man altid kan komme derhen, sænke sine skuldre, vende det, der er i ens hoved og måske lægge det væk bare for en stund. Det betyder rigtig meget for vores soldater.

Anerkendelse for en uvurderlig indsats

Aftenens program blev yderligere krydret med varme hilsner fra KFUM’s Soldatermissions samarbejdspartnere, som anerkendte det daglige arbejde på KFUM’s Soldaterhjem og hyldede de mange frivillige hænder, der gør det hele muligt.

Jytte og Chresten Friis, Haderslev, ved årsmødet 2023 for KFUM's Soldatermission.
Jytte og Chresten Friis, Haderslev, ved årsmødet 2023.

Jytte og Chresten Friis har i årenes løb deltaget i mange årsmøder, og i år nød de også at være en del af årsmøderejsen i dagene op til årsmødet. Jytte Friis fortæller om årsmødet 2023:

”Vi får snakket med folk fra en masse forskellige steder. På årsmøderejsen og her får vi delt erfaringer med hinanden; hvor mange møder har I? Hvordan samler I penge ind? osv. Det er en god dag med meget varieret program”.

Årsmødet 2023 blev afholdt i de flotte rammer på Antvorskov Kaserne i Slagelse, hvor Gardehusarregimentet hører til. De fremførte et imponerende show med levende fortællinger for årsmødedeltagerne.
Årsmødet 2023 blev afholdt i de flotte rammer på Antvorskov Kaserne i Slagelse, hvor Gardehusarregimentet hører til. De fremførte et imponerende show med levende fortællinger for årsmødedeltagerne.
Solveig Hoffmann Andersen, om årsmødets festtale:
Det gør indtryk at reflektere over ordet “hjem”. Et hjem er et sted, hvor man kan være tryg. Trygheden er vildt vigtigt. Jeg arbejder i Blå Kors med voksne hjemløse. Mange af dem er vokset op i ikke-trygge hjem. Der er også mange soldater, der ikke har oplevet et trygt hjem. Vi kan måske rykke betydningen af ordet hjem hos nogen, når vi viser, at et hjem kan være trygt og godt”.

KFUM’s Soldatermission ønsker at takke alle deltagerne på Årsmødet 2023 for at gøre dagen festlig og sender en særlig tak til alle, der har arbejdet hårdt for at sikre, at dagen forløb så smidigt og vellykket, som den gjorde.

Årsmødet 2024 afholdes i Aalborg den 28. september.