Flagdagen: En hyldest til Danmarks udsendte

KFUM’s Soldatermission hædrer danske udsendte soldater og veteraner ved Flagdagen 2023 med deltagelse i hele landet.

Flagdagen er en årlig begivenhed, der hylder de danske udsendte soldater og veteraner for deres indsats for Danmark. Det er en dag fyldt med ceremonier, mindegudstjenester og parader, hvor Danmark viser sin taknemmelighed for de modige mænd og kvinder, der har tjent landet.

Se billeder og læs om nogle af højdepunkterne fra Flagdags-arrangementerne i hele landet nedenfor.

Flagdag 2023 på KFUM's Soldaterhjem i Karup

KFUM’s Soldatermission: Støtte og fællesskab blandt de udsendte soldater i 25 år

KFUM’s Soldatermission har i 25 år stået ved de danske udsendte soldaters side på vores soldaterhjem, der har været med på de store danske missioner siden 1998. Også herhjemme har vi dannet civile, kristne fristeder for soldater, veteraner og deres pårørende siden 1889. Vi er stolte af at kunne skabe hjem og nærhed og dele det kristne budskab i ord og handling for soldater, veteraner og deres pårørende. Flagdagen er en særlig lejlighed for os, hvor vi kan vise vores støtte og taknemmelighed på en endnu mere betydningsfuld måde.

KFUM’s Soldatermission på Flagdagen 2023

I år deltog medarbejdere fra KFUM’s Soldatermission fra hele landet i forskellige arrangementer for at markere Flagdagen på værdig vis. Her er nogle af højdepunkterne fra vores deltagelse rundt om i Danmark:

Oksbøl

KFUM’s Soldaterhjem i Oksbøl deltog i en kranselægning ved mindestenen for de faldne soldater i Afghanistan, som er placeret i Oksbøllejren tæt på soldaterhjemmet. Derefter serverede soldaterhjemsleder Kjeld Nørgaard og hele hans team kage, kaffe og saft til alle fra Kuf-vognen på torvet i Esbjerg.

Flagdag 2023: Kranselægning ved monumentet i Oksbøl for de faldne soldater.
Kranselægning ved monumentet i Oksbøl for de faldne soldater.
Flagdag 2023. Servering fra Kuf-vognen i Esbjerg til alle deltagere.
Servering fra Kuf-vognen i Esbjerg.
Kastellet, København

Generalsekretær Per Møller Henriksen repræsenterede KFUM’s Soldatermission ved den officielle markering af Flagdagen i København, hvor Kronprinseparret og politikere deltog. Det var en højtidelig dag med kranselægning i Kastellet, mindegudstjeneste og en imponerende parade med over 2000 udsendte soldater. I paraden var også Tana Pedersen, der var udsendt som soldaterhjemsleder i Letland 2022-2023. Efter paraden faldt Tana Pedersen og Per Møller Henriksen i snak med statsminister Mette Frederiksen. Hun spurgte Tana, om hun var klar til at blive udsendt igen, hvortil Tana stolt kunne svare ja. Statsministeren roste det vigtige arbejde med at drive soldaterhjem, og fortalte, at hun selv havde besøgt soldaterhjem i Irak og Estland.

Flagdag 2023. Kranselægning i Kastellet for de udsendte danske soldater.
Kranselægning i Kastellet for de udsendte danske soldater.
Flagdag 2023: Statsminister Mette Frederiksen taler med generalsekretær i KFUM's Soldatermission, Per Møller Henriksen og tidligere udsendte soldaterhjemsleder Tana Pedersen. Foto: Statsministeriet // Stine Tidsvilde.
Statsminister Mette Frederiksen taler med generalsekretær i KFUM’s Soldatermission, Per Møller Henriksen og tidligere udsendte soldaterhjemsleder Tana Pedersen. Foto: Statsministeriet // Stine Tidsvilde.
Aalborg

KFUM’s Soldaterhjem i Aalborg serverede lækre pølser, brød og sodavand fra Kuf-vognen til de ca. 100 tilmeldte deltagere på Veteranhjemmet. Det blev en solrig dag fyldt med gode historier og glædelige gensyn.

Flagdag 2023: Servering fra Kuf-vognen i Aalborg.
Servering fra Kuf-vognen i Aalborg.
Borris

KFUM’s Soldaterhjem i Borris deltog i flagdagen i Skjern, hvor soldaterhjemsleder Henrik Høj serverede kage og kaffe fra Kuf-vognen. Det var en flot eftermiddag med indmarch, tale af borgmesteren og nedlæggelse af en krans, fulgt af hyggelige samtaler med veteraner, soldater og pårørende.

Flagdag 2023. Kranselægning ved Holger Danske på torvet i Skjern. Kuf-vognen ses bagved.
Kranselægning ved Holger Danske på torvet i Skjern. Kuf-vognen ses bagved.
Flagdagen 2023. Lækkerier fra Kuf-vognen i Skjern i anledningen af Flagdagen til hyldest af de danske udsendte soldater og veteraner.
Lækkerier fra Kuf-vognen i Skjern i anledningen af Flagdagen.
Karup

Flyvestation Karup var vært for Forsvarets officielle markering i Jylland, hvor KFUM’s Soldaterhjem i Karup deltog i en imponerende flagparade med over 1000 deltagere. Der var smuk sang og musik af Flyvevåbnets Musikkorps (tidl. Prinsens Musikkorps), og Dannebrog blev smukt fløjet over paraden. Soldaterhjemslederparret Anne og Allan Schrøder fik lejlighed til at tale med en lang række deltagere med både mange og få striber og ordener på skuldrene, som udtrykte stor taknemmelighed for indsatsen fra KFUM’s Soldaterhjem. ”Så er det jo ikke svært at være med på sådan er dag,” fortæller Allan Schrøder med et skævt smil.

Til fejringen af Flagdagen på Flyvestation Karup blev flaget naturligvis ikke kun hejst i flagstængerne, men også fløjet over den flotte parade.
Til fejringen af Flagdagen på Flyvestation Karup blev flaget naturligvis ikke kun hejst i flagstængerne, men også fløjet over den flotte parade.
Fredericia

KFUM’s Soldaterhjem i Fredericia lavede en dejlig brunch til veteranerne og deltog den øvrige markering i byen. På marchen gennem byen deltog også vores tidligere udsendte soldaterhjemsleder Merete Henriksen, der var i Afghanistan i 2010. Hun blev interviewet af P4 under marchen (lyt med fra ca. 2:12 her) og fik anledning til at fortælle om sin oplevelse med at være en del af fællesskabet med de udsendte soldater: ”Jeg kunne være deres reservemor, når man ikke lige har de nærmeste med sig, og vi kunne snakke om liv og tro eller bare have lov til at være,” sagde Merete Henriksen blandt andet.

March i Fredericia ved Flagdagen 2023.
March i Fredericia ved Flagdagen 2023.
Flagdag 2023. Andagt i garnisonskirken i Fredericia.
Andagt i garnisonskirken i Fredericia.
Holstebro

Vores veteranmedarbejder Dorte Lund Christiansen fulgte paraden gennem byen til kirken. Det var en flot tur med glædelige gensyn.

Flagdag 2023. Parade med tidligere danske udsendte soldater gennem byen i Holstebro i anledningen af Flagdagen.
Parade med tidligere danske udsendte soldater gennem byen i Holstebro i anledningen af Flagdagen.
Gladsaxe

Tidligere udsendte soldaterhjemsleder Ruth Brik Christensen blev inviteret som “årets taler” i Gladsaxe Kommune for at dele sine erfaringer og fortælle om sit arbejde for og blandt soldaterne på udsendelserne til Irak og Afghanistan. Læs mere om Ruths foredrag her.

Vi er stolte over at have været en del af Flagdagen 2023 og ser frem til fortsat at støtte vores danske udsendte soldater i fremtiden. Sammen skaber vi et trygt og stærkt fællesskab for soldater, veteraner og deres pårørende i og omkring KFUM’s Soldaterhjem.

Flagdag i Gladsaxe Kommune: Ruth Brik Christensen fortæller om sine oplevelser som udsendt soldaterhjemsleder på missionerne i Irak og Afghanistan. Foto: Thine Buch Laursen.
Flagdag i Gladsaxe Kommune: Ruth Brik Christensen fortæller om sine oplevelser som udsendt soldaterhjemsleder på missionerne i Irak og Afghanistan. Foto: Thine Buch Laursen.