Selvom pladsen er sparsom, er hjerterummet altid stort

Et hjem væk fra hjemmet: En soldaterhjemsleders oplevelser med at skabe et hjem for danske udstationerede tropper i Letland

Af Tana Pedersen

Som soldaterhjemsleder i Letland, fra november 2022 til april 2023, var mit primære ansvar at skabe et hjem væk fra hjemmet for vores danske udstationerede tropper. I denne artikel vil jeg dele mine oplevelser og tanker om betydningen af soldaterhjemmet under en udsendelse.

Ved sin 30-års fødselsdag forkælede Tana Pedersen og kollega Lærke Sørensen soldaterne med intet mindre end 30 forskellige kager og søde sager. Det var et stort hit! Foto: Lærke Sørensen.
Ved sin 30-års fødselsdag forkælede Tana Pedersen og kollega Lærke Sørensen soldaterne med intet mindre end 30 forskellige kager og søde sager. Det var et stort hit! Foto: Lærke Sørensen.

Hvad definerer et hjem?

Da jeg, sammen med min makker, ankom til den danske lejr i Letland, blev vi mødt af et træt hold 1, der talte ned til deres hjemrejse til Danmark to uger senere: hjem til Danmark, hjem til deres kære, hjem til det velkendte. Men hvad er et hjem egentlig?

Selv Kronprinsen udtrykte sin begejstring, da han besøgte hjemmet og genkendte det.

For mig handler det ikke kun om fysiske rammer, men om at være omgivet af noget velkendt, trygt, omsorgsfuldt, rummeligt og frit. Disse følelser formåede soldaterhjemmet heldigvis at vække i både mig selv og vores besøgende.

Et gensyn med det velkendte

“Det er jo kuffen!” Sådan udtrykker de udsendte soldater deres glæde, når de går rundt og forsøger at vænne sig til deres nye omgivelser på Camp Valdemar. Især soldater, der har været udsendt før, oplever genkendelsens glæde, når de ser træterrassen og containerne. Selv Kronprinsen udtrykte sin begejstring, da han besøgte hjemmet og genkendte det.

Kuffen. Soldaterhjemmet i Letland havde et gennemsnit på intet mindre end 1000 besøgende om dagen. Foto: Tana Pedersen.
Soldaterhjemmet i Letland havde et gennemsnit på intet mindre end 1000 besøgende om dagen. Foto: Tana Pedersen.

Fortidens betydning

Soldaterhjemmet har en lang historie med at være til stede for soldaterne, både i brændpunkter og på dansk jord. Det er et sted, der huskes, og når soldater med et par udsendelser bag sig åbner op, strømmer røverhistorierne fra deres tid på kuffen ud. Det er minder, der har betydning, og møder med mennesker, der efterlader et indtryk.

Et fristed på fremmed grund

Mange af vores besøgende har givet udtryk for, at følelsen af hjemlighed gør en enorm forskel, når man pludselig befinder sig på fremmed grund. Det at finde fodfæste i det ukendte blev ofte temaet i vores andagter på soldaterhjemmet. Her får soldaterne mulighed for at reflektere og finde støtte i fællesskabet.

Mere end et sted at hvile benene

Soldaterhjemmet kommer hurtigt til at fungere som lejrens dagligstue, hvor man kan smække benene op efter en arbejdsdag, selvom man aldrig rigtig har fri. Men det er også her, fællesskabet opstår på tværs af regimenter, enheder, rang og funktioner. Det er også her, man har mulighed for at sludre med sidemakkere, som man normalt ikke ville være havnet ved siden af. Om det så er over et slag Besserwizzer, en kop kaffe eller en FIFA-turnering, får de udsendte et frirum med indbygget fællesskab.

Soldaterne hyggede sig med hinanden og soldaterhjemslederne over kage, kaffe og spil. Foto: Tana Pedersen.
Soldaterne hyggede sig med hinanden og soldaterhjemslederne over kage, kaffe og spil. Foto: Tana Pedersen.
Soldaterhjemmet i Letland var bygget op af syv prefabber med et lille køkken i den ene ende og overdækket terrasse udenfor. Foto: Tana Pedersen.
Soldaterhjemmet i Letland var bygget op af syv prefabber med et lille køkken i den ene ende og overdækket terrasse udenfor. Foto: Tana Pedersen.

Et civilt pust

Soldaterhjemmet er også et sted, hvor man kan parkere arbejdet ved dørmåtten for en stund. Når man træder ind på terrassen eller gennem døren, er man bare sig selv. Hvis man skulle glemme det, står vi som soldaterhjemsledere klar til at minde dem om det med et smil og en varm hilsen. I en dagligdag præget af grønne uniformer og militær jargon, fungerer soldaterhjemmet som en berøringsflade med den civile verden, der kan virke fjern under en udsendelse. Midt i lejren står vi iført en hjemmestrikket pink trøje med en stor smiley på maven. Det er et sted, hvor man kan få en kop kaffe, nyde lidt kage og lægge øre til alt mellem himmel og jord.

Støtte i gode og svære tider

Det at have et sted, hvor man kan sætte ord på det, der fylder, og det endda til personer uden for det militære system, er af enorm værdi. Og det blev brugt! En af de udsendte soldater sagde engang til mig: “Jeg har ikke brug for at snakke lige nu, men hvis jeg en dag har brug for det, er det her, jeg går hen.” Andre besøger soldaterhjemmet, når livet gør ondt, og længslen efter deres kære derhjemme bliver for stor. Nogle har måske bare brug for at få luftet deres frustrationer omkring koldt vejr og våde støvler. Soldaterhjemmet er med til at skabe et sikkerhedsnet under vores soldater og giver dem en vished om, at vi er klar til at gribe dem, hvis de bliver blæst omkuld.

Vi er der for dem med tro, nærvær og i øjenhøjde.

Soldaterhjemmet i Letland spiller en afgørende rolle under udsendelser. Det er et sted, der vækker følelsen af hjemlighed, skaber fællesskab og giver mulighed for refleksion og støtte. Soldaterhjemmet er mere end bare vægge og en fladskærm – det er et sted, hvor omsorg, frihed, rummelighed og menneskelighed bliver vækket til live. Soldaterhjemmene har afgjort en berettigelse, og jeg er klar til at vise besøgstallene, hvis der er nogen tvivl. Min pointe er enkel: Et hjem er mere end blot fysiske rammer; det er et sted, hvor man kan finde tryghed og samhørighed til hver en tid.