Akvarier er gode for sindet – og for fællesskabet

Når man arbejder med mennesker, sker der nogle gange noget uventet, der fører en masse med sig. Det oplevede de på KFUM’s Soldaterhjem i Varde, hvor et ønske om et akvarium førte til fællesskaber i og udenfor soldaterhjemmet.

Ved en tilfældighed snakkede veteranmedarbejderen i Varde med nogle veteraner om, at nogle af dem havde haft akvarier som børn, og det mundede ud i, at de gerne ville have et akvarium på KFUM’s Soldaterhjem i Varde. Det blev lagt på Facebook at soldaterhjemmet ønskede sig et akvarium. Derefter fik de en henvendelse fra Lego, der havde stifteren Ole Kirks akvarium stående i kælderen. Flytningen blev hurtigt aftalt, og der kom en transporter og læssede det hele af på et bord midt i soldaterhjemmet.

Det er et meget kompliceret akvarium med et særligt renseakvarium med overløb og så videre. Det blev et projekt, som veteranerne var med til at løse. ”Der gik mange herlige timer med at finde ud af, hvordan det virkede. Dermed fik gruppen et særligt sammenhold om det”, smiler Thomas. Efterfølgende kom folk med planter eller fisk, og det blev hurtigt et fællesprojekt for hele lokalområdet. ”Nu har vi tre akvarier med forskellige fisk, og der er mange, der kommer for at se det. Der er mange, der er kommet ind på soldaterhjemmet for at hjælpe eller opleve – og måske var de ikke kommet ind uden det projekt. Det er blevet et stort projekt, der bliver ved med at give. To af veteranerne har købt akvarier til deres eget hjem. Det giver en helt særlig ro at se på de levende fisk”, siger Thomas. Han pointerer, at akvariet også giver mulighed for en anden type samvær. ”Det er også vigtigt bare at være del af et fællesskab, hvor man ikke behøver at byde ind med alt muligt. Man må godt sidde og se på et akvarie sammen – uden at sige noget.”