Nye missionstyper påvirker veteranarbejdet

Nye missionstyper har en betydelig indvirkning på veteranarbejdet. Fra direkte ildkampe til afskrækkelsesmissioner ses tendenser til nye udfordringer blandt de hjemvendte soldater.

Af Lærke Sørensen, veteranmedarbejder ved KFUM’s Soldaterhjem i Høvelte.

Alle danske soldater ved hvad KFUM’s Soldaterhjem er, fordi vi er med før, under og efter en udsendelse. Uanset graden af kendskab betyder det, at vi er et skridt længere fremme, når vi skal skabe en relation til en veteran, når han eller hun kommer hjem fra en udsendelse.

På en patruljevagt i Letland har soldaterne tændt et bål for at holde varmen. Foto: Lærke Sørensen.
På en patruljevagt i Letland har soldaterne tændt et bål for at holde varmen. Foto: Lærke Sørensen.

Jeg har de sidste 10 år arbejdet på KFUM’s Soldaterhjem (Kuffen), og jeg var på Kuffen i Aalborg den 24. februar 2022, da vi modtog nyheden om, at Rusland havde indledt et angreb mod Ukraine. En håndfuld veteraner kom forbi Kuffen for at følge situationen i et fællesskab. Nogle af dem begyndte deres soldatertid dengang Rusland var fjenden i 1980’erne, og nu kunne de blot se til, at ”bjørnen i øst” var vågnet igen.

Udsendt til Letland

Kort tid efter sendte Danmark det første hold af soldater på en afskrækkelsesmission med NATO til Letland. En af vores trofaste besøgende kom forbi Kuffen og lod os vide, som de første, at han skulle udsendes til Letland. En afskrækkelsesmission betyder groft sagt, at han som soldat løser sin opgave i Letland alene ved sin tilstedeværelse; at afskrække fjenden fra at rykke nærmere. Det adskiller sig meget fra en kampoperation, som dem vi har set i Afghanistan.

Selvom der ikke har været ildkampe eller ulykker i Letland eller Estland, kan den måde at være udsendt soldat på også sætte sine tydelige spor. Det oplevede jeg ved selvsyn, da jeg arbejdede på soldaterhjemmet i Letland i 2022/2023. Soldaterne var fx på skydeøvelser for at lære, hvordan geværet opfører sig i minus 20 grader, men oplevelsen af ikke at udrette noget konkret eller ikke kunne se mening ved arbejdet gav frustrationer hos mange. Frustrationer, som de delte med os på Kuffen. Der har da heller aldrig været så mange hjemsendelser fra danske missioner af sociale eller psykiske årsager som ved disse udsendelser.

Lærke Sørensen var udsendt som leder på KFUM’s Soldaterhjem i Estland og Letland 2022/2023.
Lærke Sørensen var udsendt som leder på KFUM’s Soldaterhjem i Estland og Letland 2022/2023.

Angst og depressioner fylder mere

Nu er jeg tilbage på dansk jord og har arbejdet det sidste halve år som veteranmedarbejder i Høvelte. Det er for mig tydeligt, at vores veteranarbejde er på vej ind i en ny tid, hvor vi også skal kunne tilbyde hjælp til de hjemvendte fra de sidste par års afskrækkelsesmissioner. Det er ikke PTSD, men angst og depressioner der er kommet med hjem i køjesækken hos flere. Blandt de ældre veteraner er det også tydeligt at mærke, at krigen i Ukraine ulmer i manges tanker. Det er tit grundlag for dybe samtaler, og hiver op i mange emner og oplevelser fra deres tid i krigszoner.

Jeg er stolt over, at vi som organisation er med før, under og efter udsendelser, og vi følger også udviklingen tæt ift., hvilken indsats vores veteraner har brug for.