KFUM’s Soldaterhjem åbner i Letland

KFUM’s Soldatermission er endnu engang med, når de danske soldater drager på mission for Danmark. Vi giver dem et kristent fristed midt i NATO’s beredskab i Letland.

Soldaterhjemmet i Letland
Indgangen til det seneste KFUM’s Soldaterhjem i Letland, 2023, der havde et gennemsnit på 1000 besøgende om dagen og var bygget op af syv prefabber og en overdækket terrasse udenfor. I 2024 er soldaterhjemmet dobbeltstørrelse.

KFUM’s Soldaterhjem er klar til at tage imod de danske soldater, der rejser til Letland i midten af august som et bidrag til NATO’s beredskab. Soldaterhjemmet er med til at skabe vigtig trivsel for de danske soldater; et kristent fristed og et hjem, når man er langt hjemmefra.

Integreret del af Forsvarets planlægning

Ved Forsvarets seneste udsendelse til Letland i 2022-2023 var KFUM’s Soldaterhjem naturligvis også med. Som ved den nuværende udsendelse har KFUM’s Soldaterhjem været en naturlig del af Forsvarets planlægning af udsendelsen. I år er soldaterhjemmet udvidet til dobbelt størrelse, så det er klar til at tage imod mange flere soldater.

“Vi er beærede over at blive betragtet som et integreret element ved store udsendelser af danske soldater. Vi tager med for soldaternes skyld, så de altid har et fristed at trække sig tilbage til. På soldaterhjemmet er de mennesker først og fremmest, ikke rang eller præstationer. Vi taler med dem om tro og det, der ellers fylder, vi tilbyder kaffe, et spil eller bare ro,”

fortæller Per Møller Henriksen, generalsekretær i KFUM’s Soldatermission, der driver KFUM’s Soldaterhjem i Danmark og udlandet.

Kristne tro og menneskesyn er udgangspunktet

I lighed med de øvrige soldaterhjem i Danmark vil der afholdes daglig aftensang og andagt og ugentlige aktiviteter som banko osv. på KFUM’s Soldaterhjem i Letland.

“Vi oplever stor tilslutning til aftensang og andagter på soldaterhjemmene, særligt når vi er med på missioner, hvor soldaterne i høj grad forholder sig til liv og død. Brætspil er også meget populære, og bare det at samles i mere civile rammer, hvor soldaterhjemslederne hygger om soldaterne, gør en stor forskel for soldaterne,” fortæller generalsekretær Per Møller Henriksen, der tidligere har drevet KFUM’s Soldaterhjem i Afghanistan og Libanon og flere steder i Danmark.

Fristedet giver plads til det, der fylder for den enkelte soldat

Ved den seneste udsendelse til Letland, havde KFUM’s Soldaterhjem ca. 1000 besøg om dagen, og soldaterhjemslederne lavede langt over 10 bradepander eller 100 boller om dagen foruden en masse kaffe for at skabe en hjemlig atmosfære og give de danske soldater en smagsoplevelse fra Danmark.

“Mens drømmekage betyder meget for soldaterne, er vores tydelige erfaring også, at det er vigtigt for soldaterne at blive mødt af en smilende soldaterhjemsleder, der er klar til en snak, sjælesorg eller bare være stille sammen, når der er behov for det,” fortæller Per Møller Henriksen.

Som vores tidligere udsendte soldaterhjemsleder til Letland, Lærke Sørensen, formulerede det efter sin hjemkomst:

”Vi var jo på kuffen (soldaternes udtryk for soldaterhjemmet, red.) hele tiden. Hvis man gik og tumlede med noget, kunne man komme uformelt ind og bygge sig mod op. Som et relationelt frø, der kunne blomstre, når man fik brug for det.”

Lærke Sørensen, tidligere soldaterhjemsleder i Letland.

Soldaterhjemmet blev et sted, hvor man også kunne tage de tunge samtaler, selvom soldaterne også havde adgang til feltpræst, som soldaterhjemslederne altid har et godt samarbejde med.

FAKTA:

Forsvaret udsender fra august 2024 til december 2024 en kampbataljon med støtteenheder til Letland som bidrag til NATO’s beredskab.

Den danske kampbataljon skal indkvarteres i den danskbyggede Camp Valdemar, der ligger ved byen Adazi.

Danmark havde fra maj 2022 – maj 2023 også en bataljonskampgruppe med understøttende kapaciteter indsat i Letland.

Kilde: forsvaret.dk

Lederpar: Fra wellness til militærtøj

Trine og Thomas Jakobsen udsendes af KFUM’s Soldatermission som det nye lederpar på KFUM’s Soldaterhjem i Letland. De er begge læreruddannet. Thomas har de seneste tre år arbejdet som veteranmedarbejder på KFUM’s Soldaterhjem i Varde og er således særdeles velkendt med både arbejdet og ånden på KFUM’s Soldaterhjem, ligesom mange af de oplevelser og tanker, tidligere udsendte soldater har været igennem.

Soldaterhjemsledere Trine og Thomas Jakobsen.
Soldaterhjemsledere Trine og Thomas Jakobsen.

Trine har de seneste år arbejdet i Blåvand Kurbad og Wellness, hvor hun med diverse behandlinger har hjulet folk til at finde ro og velvære. Selvom hun skifter redskaberne ud til kaffe, kage og sangbog, vil hun fortsat skabe en atmosfære af omsorg og nærvær: “Både Thomas og jeg har livserfaring med at skabe gode og trygge rammer, hvor soldaterne kan finde ro, fx hvis livet gør ondt, men også give plads til sjov og ballade,” fortæller Trine Jakobsen.

Thomas og Trine peger også, at deres stærke fundament i den kristne tro giver dem frimodigheden til at så frø hos soldaterne, når det handler om tro, tilgivelse og nåde. Trines evne til at få folk til at slappe af og føle sig godt tilpas, kombineret med Thomas’ erfaring med soldater og veteraner, skaber et stærkt fundament for deres arbejde.

OVERSIGT: Udsendte soldaterhjem fra KFUM’s Soldatermission indtil 2024

Bosnien: 1998-2003
Kosovo: 2001-2011
Irak: 2005-2007 og 2016-2020
Afghanistan, Camp Bastion: 2008-2014
Afghanistan, Camp Price: 2010-2013
Libanon: 2011
Estland: 2018-2022
Letland: 2022-2024

Note: I årene op til 1998 bidrog KFUM’s Soldatermission til ECHOS’s arbejde med at skabe hjem for de udsendte soldater. ECHOS er en europæisk paraplyorganisation for kristent soldaterhjemsarbejd.