Soldaterhjem i Letland har skabt trivsel blandt danske soldater

Tana Pedersen og Lærke Sørensen er netop vendt tilbage fra Letland, hvor de har været udsendt af KFUM’s Soldatermission som soldaterhjemsledere.

Soldaterhjemmet har skabt et frirum og et hjem væk fra hjemmet for de udsendte soldater. Tana er 30 år og uddannet socialdiakon, mens Lærke er 29 år og uddannet tekno-antropolog. De har begge arbejdet på KFUM’s Soldaterhjem i Letland for at skabe trivsel og være en støtte for de danske soldater.

Tana Pedersen og Lærke Sørensen, soldaterhjemsledere på KFUM’s Soldaterhjem i Letland oktober 2022 til april 2023.
Mere end kage

Soldaterhjemmet har haft omkring 1000 besøgende om dagen, og Tana og Lærke har lavet langt over 10 bradepander eller 100 boller om dagen for at skabe en hjemlig atmosfære og give de danske soldater en smagsoplevelse fra Danmark.

Tana Pedersen, der sidder på den overdækkede terrasse på det udsendte soldaterhjem i Letland. Terrassen var et vigtigt arbejdsområde for Tana og Lærke, hvor størstedelen af samtalerne med de besøgende fandt sted.

Mens drømmekage har betydet meget for soldaterne, var det at se to smilende personer, der var klar til at hjælpe eller snakke, også vigtigt for dem. Lærke og Tana har talt med alle om alt og var venlige og klar til at hjælpe eller bare være stille sammen, hvis der var behov for det. Der var mange helt nyudklækkede konstabler, der kommer lige hjemmefra, og det kunne være svært for dem at tilpasse sig. Tana og Lærke har været klar til en snak, sjælesorg og at være der for soldaterne, når det har været nødvendigt.

Lærke fortæller: ”Vi var jo på kuffen (soldaternes udtryk for soldaterhjemmet, red.) hele tiden. Hvis man gik og tumlede med noget, kunne man komme uformelt ind og bygge sig mod op. Som et relationelt frø, der kunne blomstre, når man fik brug for det.” Soldaterhjemmet blev et sted, hvor man også kunne tage de tunge samtaler, selvom soldaterne også havde adgang til både psykolog og feltpræst.

Lærke Sørensen hænger julelys op på terrassen ved soldaterhjemmet i december måned. Det skabte dansk hygge og genkendelighed.
Som at høre dansk i lufthavnen efter en ferie

Tana og Lærke var der for at skabe et hjem for soldaterne, hvor de blev mødt som mennesker i stedet for deres rang. De prøvede at lære soldaternes fornavne i stedet for blot efternavne, og det gjorde en forskel. Soldaterne har følt sig velkomne og hjemme, og en af de besøgende soldater udtalte, at det var som at høre dansk i lufthavnen efter en ferie – en følelse af at komme hjem til noget velkendt.

Soldaterhjemmet og Tana og Lærke har skabt en vigtig trivsel for de danske soldater i Letland. Et frirum og et hjem væk fra hjemmet. Tana glæder sig allerede til at vende tilbage i 2024, når de danske soldater efter planen skal udsendes igen, og fortsætte deres arbejde med at skabe et hjem og et frirum for de udsendte soldater.

Tana Pedersen i uniform inden hun frivilligt valgte at deltage i Dancon Marchen. Hun endte med at gå 100 km på fire dage med ti kg oppakning. Hun vandt stor respekt fra soldaterne for sin deltagelse. Hun kunne have gået marchen i civil med gode kondisko og rart tøj, men tog uniformen på for at udfordre sig selv lidt mere. Hun oplevede at blive en central del af fællesskabet blandt soldaterne. I lommen stikker et Trivial Pursuit-kort op, som hun naturligvis skulle have med sig i sin funktion som soldaterhjemsleder.

Læs også: En hilsen fra Letland af Tana Pedersen under udsendelsen.