Tænk med hjertet

I anledning af SoldaterRekreationens 10 års jubilæum, har vi taget et ekstra kig på veteranarbejdet som det ses rundt om i landet. Her er et lille kig ind i Veteranarbejdet på KFUM’s Soldaterhjem i Varde.

I Varde har man lavet flere projekter, der skaber et samarbejde mellem unge skoleelever og veteraner. Her er de igang med at male indendørs.

På KFUM’s Soldaterhjem i Varde arbejder de meget med at skabe kontakter til det omgivende samfund. Veteranmedarbejderen Thomas Jacobsen ser det som sit mål at komme ud af soldaterhjemmet, og at ”fremmede”, som ikke er vant til at komme på et soldaterhjem, kommer indenfor og deltager i fællesskaberne. ”Vi har blandt andet et ”balkanhold”, der bygger modeller af militære køretøjer og lignende inde på soldaterhjemmet, men vi prøver at skabe et bredt samarbejde”, fortæller han. Han fortæller, at de blev kontaktet af en lokal 9. klasse, der arbejdede temaet ”tænk med hjertet”. De skulle finde et projekt, hvor de kunne gøre en forskel for andre, og valgte altså at komme og hjælpe til på soldaterhjemmet. Den oprindelige plan var, at de skulle hjælpe med at klippe hæk, men på grund af vejret hjalp de til med at male og istandsætte nogle af veteranværelserne. Her blev de sat sammen med nogle veteraner, og der kom et rigtig godt samarbejde ud af det. ”Jeg arbejder efter princippet, at når man sætter folk sammen, så sker der en udvikling. Det er ikke kun de unge, der bliver glade fordi de kan hjælpe til. Det er både veteraner og unge, der bliver glade af, at værelserne bliver malet”, smiler Thomas og tilføjer at det jo er bevist, at unge i dag lider mere af stress og angst end tidligere, og noget af det, der hjælper på angst og stress er at føle, at man gør noget for andre. Relationer mellem mennesker er mere end matematik.

Thomas Jakobsen er, ligesomsoldaterhjemsleder Erik Hein, god til at skabe kontakter og samarbejde. Her er det 9. klasse elever, der hjælper med at rengøre og male.