Veteranmedarbejder fylder 50 år!

I dag fejrer vi en af soldatermissionens veteranmedarbejdere. Thomas Jakobsen – tillykke med dagen!

Den 22. juli fylder Thomas Jakobsen, veteranmedarbejder i Varde, 50 år. Thomas er en vigtig del af alle de spændende ting, der sker i Varde og omegn for veteraner i dag. Han er et udemenneske og nyder, når han og veteranerne sejler udsatte medborgere rundt på Varde Å eller de ”sparker dæk” som han kalder det, når de går og reparerer på bådene.

Thomas Jakobsen fortæller glad om arbejdet med veteranerne ”Der er et ret fintmasket net i Varde. Vi er så mange, både frivillige, kommunale og private, der arbejder med udsatte i Varde at det ind i mellem føles som om vi er en stor landsby”. For som Thomas siger er veteranarbejde mange forskellige ting. Han anerkender naturens helende virkning og hvordan det nogle gange er nok at sidde sammen og se ind i bålet eller på fiskene i akvariet, men Thomas har særligt fokus på den heling, der sker når man hjælper andre. Især Bådprojektet i Varde har hans kærlighed. Her kommer gæster i form af hjemløse eller andre udsatte og får en sejltur på Varde Å af en veteran. Man får en god naturoplevelse og veteranen får en oplevelse af at hjælpe andre. ”Hvem hjælper hvem?” Spørger Thomas og fortsætter: ”Der sker noget rigtig godt, når alle går der fra og har det bedre. Alle har fået en god oplevelse” smiler han. ”Man kan købe sig en stor båd og måske bliver man glad af det, men at hjælpe nogen og sejle en hjemløs på Åen – der måske ser en isfugl for første gang – det bliver man lykkelig af! Mit arbejde er egentlig at sætte nogle mennesker i spil. Et spil hvor én plus én ikke kun giver to men godt kan give tre.” fortæller han med et alvorligt blik.

Bådprojektet (herover og ved siden af) er en af Thomas yndlingsprojekter. Men med Akvarierne har han opdaget hvor meget godt det gør at sidde sammen i tavshed og se på fisk.

Thomas Jakobsen bor i Grindsted. Faktisk er han født og opvokset i Grindsted. Han gik på Gymnasiet og senere Haslev Udvidede Højskole, men snart trak eventyret og det at gøre noget for andre. Han tog til Østafrika to gange. Først et halvt år i et jordbrugsprojekt Tanzania og derefter hold han foredrag om at arbejde ude i verden. Bagefter tog han et år tilbage til Østafrika. Med den ballast blev han efterskolelærer på Odsherreds Efterskole og fortsatte så i skoleverdenen og med døgninstitutioner i flere år. Nu er han flyttet tilbage til Grindsted først med kone og tre børn. Thomas fortæller glad om sin familie, hvor den ene dreng for tiden bor i København. ”Jeg holdt selv 7 sabbatår inden jeg blev ansat som efterskolelærer og kom på Holbæk Seminarium – samtidig” Thomas smiler lidt af det sidste, for det havde været en hård tid med nyt job og uddannelse samtidig. Nu har Thomas en sød kæreste, der hedder Trine, der ligesom ham selv har voksne børn.

For et år siden blev Thomas ansat i KFUM’s Soldatermission i Varde og han siger selv om sin udvikling fra ulandsfrivillig og foredragsholder til veteranmedarbejder ”Jeg har udviklet mig fra min ungdom, hvor jeg fortalte mange ting – til en person, der har det godt med ikke altid at skulle bruge ord, men mere handling”. Han ser alvorlig ud og det er tydeligt at arbejdet på soldaterhjemmet ligger ham meget på sinde. Den ”nye” Thomas passer også godt sammen med ånden på KFUM’s Soldaterhjem, hvor man lægger stor vægt på at formidle Guds ord gennem handling.

Thomas smiler igen og fortæller ”Jeg er jo et rigtigt udemenneske, så min 50’års skal fejres med min familie på en shelterplads. Kaffe på primus med bålpandekager og havregrød til morgenmad. Det er en fest for mig!”