25 år med soldaterhjem ved internationale missioner

Læs om udviklingen med KFUM’s Soldaterhjem ved de danske udsendelser siden 1998.

KFUM’s Soldatermission har i 25 år etableret udsendte soldaterhjem rundt omkring i verden. Fra Bosnien til Irak og Afghanistan har soldaterhjemmene skabt et trygt fristed og et hjemligt miljø for danske soldater langt væk fra deres familier og hjemland. I anledning af 25-året ser vi tilbage på udviklingen af soldaterhjemmene på internationale missioner og deres betydning for soldaterne.

René Buchhave var første leder på KFUM's Soldaterhjem ved forsvarets internationale missioner, der åbnede i Bosnien i 1998.
René Buchhave var første leder på KFUM’s Soldaterhjem ved forsvarets internationale missioner, der åbnede i Bosnien i 1998. Han ser i dag tilbage på tiden i Bosnien med stor glæde. Foto: HKP.
KFUM's Soldaterhjem i Bosnien 1998. Første soldaterhjem ved forsvarets internationale missioner i nyere dansk tid.
De udsendte soldater spiller Risk på soldaterhjemmet (Kuffen) i Bosnien, 1998. Foto: René Buchhave.

Udsendte soldaterhjem: En drøm bliver til virkelighed

I 1998 fik KFUM’s Soldatermission endelig muligheden for at etablere det første danske udsendte soldaterhjem i Bosnien, Camp Valhalla. Det var et stort gennembrud og hang sammen med, at vi kunne sende en tidligere soldat, René Buchhave, afsted som soldaterhjemleder. René, der selv havde været udsendt som NATO-soldat i Bosnien, vidste, hvor vigtigt det var for soldaterne at have et sted at slappe af og få støtte i deres hverdag.

René ser i dag 25 år tilbage og fortæller: “Jeg vidste, at der var behov for et sted til soldaterne, hvor de kunne holde fri, når de havde fri. Det var nemt for mig at tage af sted, når jeg havde været der før.” Soldaterhjemmet var i et 45 kvadratmeter stort rum af tre prefabber, hvor der dagligt kom 50-100 besøgende soldater. René sørgede for kaffe, andagter og et lyttende øre til soldaterne, der kunne komme og snakke med ham om deres udfordringer og bekymringer.

Viceforsvarschef Kenneth Pedersen har kun positive erfaringer med KFUM's Soldaterhjem (Kuffen) ved de internationale missioner.
Viceforsvarschef Kenneth Pedersen har kun positive erfaringer med kuffen ved de internationale missioner. Pressefoto.

Viceforsvarschef, generalløjtnant Kenneth Pedersen

Jeg oplever alene soldaterhjemmene som noget positivt. Det er et pusterum for soldaterne. Man kunne komme ind, få kaffe, kage og snakke sammen. Man kunne tage spil og hygge sig i et roligt, hjemligt miljø. Det har stor betydning for soldaterne.

Soldaterhjemmets betydning for soldaterne

Soldaterhjemmet blev hurtigt et populært tilholdssted for soldaterne. Udover kaffe og spil tilbød det også muligheden for at sende e-mails til de pårørende derhjemme via en computer med opkaldsmodem. René husker: “Soldaterne fandt ud af, at jeg var noget andet end en soldat, en som man kunne komme og snakke med. Når man er væk hjemmefra, kan det blive hårdt for nogen, fx hvis man har kæreste eller børn derhjemme, som er pivlangt væk, og man ikke kan komme i kontakt med dem.”

Gardehusarer fejrer regimentets 399 års fødselsdag på Kuffen i Camp Bastion, Afghanistan, 2013. Foto: Nicholas Lundgard/Forsvaret.
Gardehusarer fejrer regimentets 399-års fødselsdag på Kuffen i Camp Bastion, Afghanistan, 2013. Foto: Nicholas Lundgard/Forsvaret.

Støtte fra Viceforsvarschefen

Soldaterhjemmene har også vist sig at have en positiv effekt set fra forsvarets perspektiv. Generalløjtnant og Viceforsvarschef, Kenneth Pedersen, har besøgt flere af soldaterhjemmene og husker især betydningen af soldaterhjemmet i Afghanistan, som Selma Schou og Judy Jochumsen ledede, mens han selv var udsendt. Han fortæller: ”Judy og Selma var vi på fornavn med. De var 100 % en del af holdet og havde et super velfungerende soldaterhjem.” Kenneth Pedersen var også i Kroatien og Bosnien i tiden inden det første soldaterhjem og fortæller, at stederne med soldaterhjem, som han har mødt sidenhen, havde en mærkbar positiv forskel for soldaterne i lejren. Han fortæller videre: ”Jeg oplever alene soldaterhjemmene som noget positivt. Det er et pusterum for soldaterne. Man kunne komme ind, få kaffe, kage og snakke sammen. Man kunne tage spil og hygge sig i et roligt, hjemligt miljø. Det har stor betydning for soldaterne.”

Soldaterhjemmene giver soldaterne mulighed for at slappe af, finde støtte og få en pause fra det krævende soldaterliv. De skaber et hjemligt miljø midt i ellers fremmede og potentielt farlige omgivelser.

De udsendte soldaterhjem har vist deres værd

I de første år skaffede KFUM’s Soldatermission selv møbler og betalte for kaffe og råvarer til det, der blev serveret på de udsendte soldaterhjem. Det var dog ikke alle steder, det var lige let af skaffe forsyningerne. Generalsekretær Per Møller Henriksen, der selv har ledet soldaterhjem i Afghanistan og Libanon, fortæller, at soldaterhjemmene i løbet af 00’erne blev en mere og mere integreret del af planlægningen af de danske udsendelser. I dag leverer forsvaret både forsyninger, møbler og rammer til de udsendte soldaterhjem. Han fortæller videre: ”De udsendte soldaterhjem har haft en stor betydning for det image, vi som organisation har i forsvaret i dag. Mange har oplevet, at vores soldaterhjem både er for de værnepligtige og de professionelle soldater.”

Fremtiden for udsendte soldaterhjem

Der er allerede nu planer om, at der skal et KFUM’s Soldaterhjem med til den danske udsendelse til Letland i 2024, og forberedelserne hertil er godt i gang. Med 25 års erfaring har organisationen opbygget en stor viden og ekspertise, der fortsat bruges til at skabe trygge rammer for soldaterne.

KFUM’s Soldatermission fortsætter med at tilpasse sig soldaternes behov og udviklingen i teknologi og kommunikation. Selvom soldaterne nu har bedre adgang til moderne kommunikationsmidler og underholdning på telefonen, er behovet for et fysisk sted, hvor de kan slappe af og finde støtte, stadig vigtigt.

Tabel: Oversigt over udsendte soldaterhjem fra KFUM’s Soldatermission siden 1998
Udsendelse tilÅrstal
Bosnien1998-2003
Kosovo2001-2011
Irak2005-2007
2016-2020
Afghanistan, Camp Bastion2008-2014
Afghanistan, Camp Price2010-2013
Libanon2011
Estland2018-2022
Letland2022-2023
Note: I årene op til 1998 bidrog KFUM’s Soldatermission til ECHOS’s arbejde med at skabe hjem for de udsendte soldater. ECHOS er en europæisk paraplyorganisation for kristent soldaterhjemsarbejde.