Økonomisk rådgivning – min måde at gøre en forskel

af Kristine Bjerno

Fra 1. januar 2023 overtog KFUM’s Soldatermission den økonomiske rådgivning for veteraner fra Soldaterlegatet. I den forbindelse har man ansat Lena Vestergaard til at rejse rundt til de forskellige soldater- og veteranhjem og yde økonomisk rådgivning til veteraner.

Den 38 år gamle finansøkonom fra Hjørring havde egentlig tænkt sig, at hun skulle være sygeplejerske. Hun lykkedes også med at gå på uddannelsen i hele 2,5 år, selvom hun inderst inde vidste, at det ikke var for hende at være omgivet af syge mennesker hele tiden. Men uddannelsen udsprang af et ønske om at gøre noget for andre, så med en hhx eksamen i rygsækken begyndte hun i stedet på uddannelsen som finansøkonom. Det har hun siden brugt til at hjælpe andre og rådgive om alt fra skat til investeringer.

Lena bor i sin fødeby Hjørring med sin mand Dennis og deres to børn på 12 og 17 år. Hun har arbejdet med veteraner siden 2010, men kun som en del af sit arbejde. ”Det med at arbejde med veteraner er jo slet ikke nyt for mig, men jeg glæder mig til at arbejde i en organisation, hvor vi alle sammen arbejder med soldater/veteraner”, fortæller Lena Vestergaard. ”Jeg glæder mig til at være en del af et stort netværk, hvor vi sammen med Veterancenteret, veteranhjemmene, Danmarks Veteraner og mange flere, giver veteraner den hjælp og støtte de har behov for”. Tidligere var investeringsrådgivning hendes primære opgave, mens veteranerne blev lidt en sidegren, hvor hun blandt andet samarbejdede med Soldaterlegatet om at hjælpe de veteraner, der modtog legater.  Hun har også været tilknyttet Veterancenteret i tre år.

”Det er netop empatien og det at hjælpe andre mennesker, der driver mig”, siger Lena og fortsætter. ”Jeg gør en forskel for veteraner – det er så dejligt”. Lena slutter vores samtale ved at sende en opfordring til veteranerne: Brug de tilbud, der er! Kom og få tjekket økonomien. ”Det kan ikke skade. Og det er sådan i mange tilfælde, at hvis man går for længe med problemerne, bliver de sværere at løse – sådan er det også med økonomien. Jeg har kontakter i både Skat og Udbetaling Danmark, der kan hjælpe med at ændre ting”, slutter Lena.

Økonomisk rådgivning for veteraner.

Økonomisk Rådgivning omfatter mange forskellige emner: lige fra budgetlægning, rådighedsbeløb, kontostruktur, gældsoverblik, gældsafviklingsplan, erstatning, løbende pensioner (§425) og skat. Skat er rigtig tit på bordet, når Lena Vestergaard rådgiver veteraner. ”Det er jo noget, vi alle sammen bøvler lidt med, så jeg starter altid med at gennemgå forskudsopgørelsen”, fortæller den erfarne finansøkonom. Udbetaling Danmark, der udbetaler førtidspension, er tit et problem i forbindelse med erstatninger. Når man får erstatning med tilbagevirkende kraft, kan det have en indvirkning på skat, pension og andre udbetalinger. Her kan rådgiveren hjælpe og løse problemerne næsten før de opstår. Det kan for eksempel være via kontaktpersoner fra de forskellige institutioner. ”Mange veteraner får en meget kort lunte, når der kommer brev fra skat eller lignende, og et brev kan være en trigger for PTSD, når man ikke nødvendigvis forstår, hvad de skriver om. Man føler, at man bliver angrebet. Jeg kan måske forklare tingene på en anden måde og få løst problemerne”, fortæller Lena og tilføjer: ”Det er næsten ikke til for almindelige mennesker, der ikke er økonomer, at sidde med de ting. Alt det med skat kan være komplekst for den enkelte, når man ikke er vant til at sidde med det”.

Se planen for økonomisk rådgivning 2023