Nu er det nye blad på gaden!

Af generalsekretær Per Møller Henriksen.

Leder Soldatervennen 1 – 2023. I år fejrer vi 100 år med Soldatervennen!

Den første soldatervennekreds blev stiftet i 1906 i Kolding, og allerede i 1912 var der et forslag om at lave et medlemsblad til de dengang ca. 500 medlemmer fordelt på 7 kredse. Ved Soldatermissionens 25 års jubilæum i 1914 var der et konkret forslag, men så kom 1. verdenskrig og dermed mange opgaver for KFUMs Soldatermission med etablering af midlertidige soldaterhjem for de genindkaldte.

Først i januar 1923 udkom Soldatervennen som et månedsblad på 4 sider. På det tidspunkt var der 22 kredse og ca. 2800 medlemmer. Det blev trykt på Kristelige Dagblads trykkeri for 1 kr./årligt.

Man siger ”at om 100 år er alting glemt”, men måske har netop Soldatervennen igennem de 100 år fastholdt det store og trofaste bagland ved at være bindeled mellem soldatervenner og KFUM’s Soldatermission.

Selv om der er sket utroligt meget på 100 år, så er det yderst interessant at læse i første årgang af Soldatervennen. F.eks. er der omtale af indvielsen af det nuværende soldaterhjem i Haderslev og stiftelsen af Soldatervennekredsen i Viborg – begge dele fejres her i 2023.

At der i 2023 fortsat er brug for KFUM’s Soldatermission bevises dagligt på både soldaterhjem i Danmark og soldaterhjemmene i Estland og Letland. Vi byder Jakob Ellemann Jensen velkommen som ny forsvarsminister. En af hans store opgaver i 2023 er at forhandle et ny forsvarsforlig. Folketinget er allerede enige om øgede midler til Forsvaret, og den kommende tid vil vise, hvordan det vil blive udmøntet i nyt materiel, flere soldater, mere uddannelse og måske længere værnepligtstid. Noget som vi vil kunne mærke på soldaterhjemmene.

Lige i disse dage har mange nye værnepligtige været til velkomstfest på KFUM’s Soldaterhjem. Her har de bl.a. fået tilbud om et gratis felttestamente – noget rigtig mange tager imod med glæde. Så selv om man siger, ”at om 100 år er alting glemt”, så er det 2000 år gamle budskab om Jesus Kristus evigt aktuelt.