”Ruth i krig” fylder 70 år!

Ruth Brik Christensen, der blandt andet er kendt for sin bog ”Ruth i krig”, fylder 70 år den 9. august 2022. Ruth har været soldaterhjemsleder på flere KFUM’s Soldaterhjem i udlandet og i dag er hun en aktiv foredragsholder såvel som forfatter.

Ruth er oprindelig uddannet pædagog og diakon, men har gennem tiden arbejdet som soldaterhjemsleder og foredragsholder. Som leder af KFUM’s Soldaterhjem i udlandet har Ruth både være med de danske soldater i Irak, Libanon og senest i Afghanistan i 2013. På KFUM’s soldaterhjem, uanset om det er herhjemme eller i udlandet, gælder rang ikke og det tilbyder soldaterne en civil oase i den militære verden. Én af Ruths vigtigste opgaver som soldaterhjemsleder har derfor været at skabe rum for menneskelighed med soldaternes glæder og sorger med lyttende ører. Desuden bagte hun tonsvis af kager, bryggede spandevis af kaffe og skabte et hjem, hvor soldaterne altid kunne komme og slappe af fra krigen. Ruth var i høj grad en lyttende og omsorgsfuld ”mor” for soldaterne. Det kristne værdigrundlag er bærende på KFUM’s Soldaterhjem og værdierne får en særlig dimension når livet og døden kommer tættere på soldaterne.

Til venstre ses Ruth sammen med HKH prins Joachim og her over mens hun modtager medalje på kastellet i København

I dag tager Ruth rundt og holder foredrag om sine oplevelser og det er hende særligt magtpåliggende at formidle en anden vinkel på de krige som danske soldater har deltaget igennem tiden. Hendes foredrag reflekterer den menneskelige side af soldaten i krig. Ruth er kendt for at holde levende og medrivende foredrag, med mange billeder fra verdens brændpunkter, der fortæller en del af historien. Når Ruth ikke holder foredrag, kigger hun forbi på KFUM’s Soldaterhjem i Holstebro, hvor hendes datter og svigersøn bor og arbejder. Det er en kærkommen anledning til at hilse på børnebørn. Derudover har Ruth samlet en lille gruppe der mødes og samler kors for KFUM’s Soldatermission. Disse kors bliver uddelt på KFUM’s Soldaterhjem, men særligt på soldaterhjemmene i udlandet har korset og dets medfølgende bibelord en stor betydning. Mangen en soldat har fået et kors på et soldaterhjem og trofast haft det med ud i krigen.

Ruth blev i 2010 kåret til ”Årets helt” af Jyllands-Posten og efterfølgende er bestselleren ”Ruth i krig” solgt i flere oplag.Fakta:

KFUM’s Soldatermission blev etableret i 1889 og siden da har organisationen haft soldaterhjem på eller ved aktive kaserner landet over. I dag er der 14 soldaterhjem i Danmark (hvoraf 5 har boliger til veteraner) og 2 i udlandet, da der både er i Estland og Letland, hvor der er danske soldater udsendt. Ideen er at skabe et hjem for soldater, når de er langt hjemmefra. Det giver samtidig soldaterne en tryg, civil base og det medvirker til den succes som Soldatermissionens veteranarbejde har i dag.

Ruth var leder på soldaterhjemmet i Irak fra august 2006 til februar 2007 og i Camp Bastion i Afghanistan fra maj 2008 til februar 2009. I foråret 2010 åbnede Ruth et nyt KFUM’s Soldaterhjem i MOB Price i Afghanistan i et telt, og senest i efteråret 2011 har Ruth været i Libanon som leder af KFUM’s Soldaterhjem.